אנשים קונים קונסולות בזכות המשחקים ולא בגלל המחירים, ואילו חברות המשחקים אינן מקשיבות לצרכים של רוב האנשים, אמר אנליסט בכיר בג’ופיטר בכנס הגדול הראשון של הסניף הישראלי של IGDA, ארגון מפתחי המשחקים הבינלאומי
סביר להניח שרובכם לא שמעתם על ה-IGDA, איגוד מפתחי המשחקים הבינלאומי, או על פתיחת הסניף הישראלי שלו. למרות זאת, מדובר בגוף חשוב, המאגד את רוב מפתחי המשחקים בעולם, ופועל בדומה לאיגוד השחקנים או הבמאים האמריקני: עוזר לחבריו ליצור קשרים ולהעמיד חזית מאוחדת בפני בעלי הכסף, מארגן כנסים (הגדול שבהם הוא ה-GDC הידוע) ומחלק פרסים למשחקים הכי טובים של השנה.
הסניף הישראלי הקטנטן של ה-IGDA פעל עד כה על אש נמוכה. שלשום (ג’) יצאו אנשי ה-IGDA בישראל מעבדות לחירות, וערכו את הכנס הגדול ביותר שלהם, שזכה להצלחה יפה. כ-150 אנשים - אנשי תעשיה, טכנולוגיה ומשקיעים - מילאו את אולם הכנסים במרכז הבין-תחומי בהרצליה, שמעו הרצאות וצפו במצגות, ובעיקר דיברו על משחקים ועל ההזדמנויות שעומדות בפני תעשיית ההיי-טק הישראלית בתחום הצומח הזה.
הנושאים שעלו לדיון מוכרים: שוק הסלולר המתפתח, משחקים בטלוויזיה אינטראקטיבית (כלומר, משחקים דרך הממיר) וטכנולוגיה שקשורה למשחקים - שלושת התחומים היחידים כרגע שחברות ישראליות פועלות בהם. לצערנו, ולצערם של מארגני הכנס, אין כיום אף חברה ישראלית שמנסה ליצור משחקים משמעותיים או מושקעים יותר, אך יש לקוות שזה ישתנה.
אנשים קונים קונסולות בזכות המשחקים ולא בגלל המחירים, ואילו חברות המשחקים אינן מקשיבות לצרכים של רוב האנשים, אמר אנליסט בכיר בג’ופיטר בכנס הגדול הראשון של הסניף הישראלי של IGDA, ארגון מפתחי המשחקים הבינלאומי
המניע העיקרי לרכישת קונסולה - המשחקים
באין משחקים בישראל, הוזמן לכנס אורח מיוחד ונכבד מחו"ל: מייקל גרטנברג, סגן נשיא ומנהל המחקר של חברת ג’ופיטר. גרטנברג, יהודי ניו יורקי בן 50, חובש כיפה, גבוה ורהוט, גנב את ההצגה עם הרצאה מאלפת ומעניינת. כל המידע, כל הניתוחים וכל המסקנות, הוא הדגיש, מבוססים על מחקרים מעמיקים וקפדניים שמבוצעים על ידי חברת המחקר שלו, ולא על "תחושות-בטן" או הערכות של מומחים.
רוב המידע, חשוב לומר, לא יפתיע אף גיימר שעוקב באדיקות אחר התעשייה. כשניסו לברר, למשל, מה גורם לאנשים לקנות קונסולת משחקים, המניעים המרכזיים היו מבחר המשחקים הטובים שקיימים לקונסולה הזו, וכמות הלהיטים הבלעדיים - כלומר אלה שלא ניתן לשחק בהם על שום מכשיר אחר.
מחיר או עדיפות טכנולוגית תפסו מקום נמוך יותר. מי שמוביל את השוק, אגב, אלו הגיימרים הכבדים, הלהוטים, שקונים כל מכשיר ברגע שהוא יוצא ומשחקים הרבה, ואחר-כך מביעים בקולניות רבה את דעתם. הקהל הרחב יחקה אותם ברגע שמחיר המכשיר יירד מעט, לאחר שנה או שנתיים.
התלות בגיימרים - בעייתית
לדעת ג’ופיטר, התלות הזו בגיימרים הכבדים היא בעייתית: רוב החברות מנסות לפנות לקהל ההארד-קור - אולי גם בגלל שרוב המפתחים הם בעצמם כאלו. אך מדובר בפלח שוק שקטן מ- 30%.
שאר השחקנים מתעניינים מאוד במשחקים פשוטים יותר, כאלה שאפשר לקפוץ לתוכם בלחיצת כפתור ולבלות דקות או יותר בכיף טהור. יש, למשל, הרבה מאוד
נשים שהביעו עניין במשחקים - אבל לא במשחקי הפעולה, האסטרטגיה או הספורט ששולטים בתעשיה, אלא במשחקים שדורשים יותר חשיבה, משחקי פאזל או הרפתקה. יש מעט מאוד חברות שמנסות לפנות לקהל הזה, אומר גרטנברג.
מבחינת ההתפתחות של השוק, התחזית של ג`ופיטר שמרנית יותר מה שהורגלנו לראות. הם צופים המשך הצמיחה, אך בקצב איטי יותר מבעבר. רוב הצמיחה בעתיד הקרוב תנבע מכניסתן של פלטפורמות חדשות כמו הטלפונים הסלולריים.
הקונסולות לא יכבשו פלחי שוק חדשים
הקונסולות, לעומתם, לא צפויות לכבוש פלחי שוק חדשים לגמרי. ההימור של מייקרוסופט ושל סוני על טכנולוגיה ועל גרפיקה כמעט פוטו-ריאליסטית בדור החדש של הקונסולות עלויה לעלות להן ביוקר. החל מנקודה מסויימת, טוען מייקל, הגרפיקה כבר מספיק טובה, ומה שמעניין את השחקנים הם חידושים במשחקיות ומקוריות, הרבה יותר מאשר תמיכה ב-HDTV, למשל.
בכלל, תעשיית המשחקים השקיעה בשנים האחרונות כל כך הרבה כסף ומאמצים בקידום הגרפיקה, הריאליזם, ההדמיה הפיסיקלית ושאר תחומים טכניים, עד שדבר אחד קטן קצת נשכח - המשחקיות והכיף. ז`אנרים שלמים נעלמו וממשיכים להעלם מהשוק בגלל המגמה הזו - והדוגמה המובילה היא סימולטורי הטיסה, שפעם שלטו ברמה והיום בקושי קיימים, כי הם הפכו מסובכים וקשים מדי לאדם הנורמלי. מי רוצה לקרוא 400 עמודים של מדריך-טיסה?, שאל מייקל - אני כבר מעדיף לחזור לטטריס הישן והטוב.
טטריס? מי משחק היום בטטריס? - שאלנו את עצמנו. בטח הוא סתם אומר טטריס כי זה שם מוכר בציבור, ובעצם הוא משחק באיזה משחק ל-DS של נינטנדו. אבל לא, כשניגשתי אליו אחרי ההרצאה הוציא מייקל את המחשב-כיס/אימייל/טלפון סלולרי שלו והראה לי ערימה של משחקי ארקייד ישנים, החל מ-Galaga וכלה בפאק-מן, שעמם הוא מבלה את זמנו. נראה שהבן אדם נשאר תקוע בשנות ה-70’.
אבל לא לשם כך ניגשתי אליו. רציתי לשאול אותו איך קורה שלפי כל הנתונים שלו יש קהל עצום שמחפש משחקי הרפתקה, ארקייד, עלילות טובות ורעיונות חדשים ומקוריים, ולמרות זאת כל חברות המשחקים הגדולות משקיעות עשרות מיליוני דולרים באותם משחקי פעולה, ספורט ומרוצים חוזרים על עצמם ודומים זה לזה כשתי טיפות מים.
מייקל נאנח ואמר לי שהוא מרצה על אותם דברים בדיוק במסגרות כמו ה-GDC, מול מאות מפתחים שמתלהבים וצועקים: "כן, אנחנו צריכים יותר חדשנות!" - אבל אז הם חוזרים הביתה וממשיכים לפתח את אותם משחקים משעממים ורגילים.
אז למה אין יותר משחקים מקוריים?
"האנשים עם הכסף לא סומכים על הניסיון והכשרון של מפתחי המשחקים", אומר מייקל. קח למשל את הדוגמה של וויל רייט - למרות SimCity והצלחות מרשימות נוספות, כשהוא התחיל לעבור על ה-Sims אף אחד לא הבין מה הוא רוצה ולא הסכים לממן אותו.
"הסוף ידוע - The Sims הפך למשחק המחשב המצליח בכל הזמנים. יתרה מזאת, לא קל למצוא רעיונות חדשים וטובים למשחקים. המפתח של טטריס עבד על המון משחקים אחרים, ורק טטריס זכה לכזו הצלחה. גם המפתח של Bejeweled, אחד המשחקים החינמיים המצליחים ביותר ברשת, הצליח שוב רק כאשר הוא פיתח את Bejeweled 2.
לכן, חברות גדולות כמו EA מעדיפות להשקיע מיליונים במותג, בשיווק, בגרפיקה ובמשחקיות שהם יודעים שעובדת וקל ליצור אותה (כאמור- בעיקר פעולה, מרוצים וספורט), במקום להשקיע ברעיונות מקוריים שאי אפשר לחזות אם הם יצליחו או לא. רק חברות בודדות, כמו נינטנדו למשל, מעדיפות לקחת את הסיכון ולסמוך על מפתחי המשחקים שיידעו ליצור חוויות חדשות שלא הכרנו בעבר. בינתיים, זה עובד להם - למשל, אחוז רב יותר מבעלי ה- DS בעל המסך הכפול והרגיש למגע מעידים שהם מרוצים מהמכשיר שלהם מאשר בעלי ה-PSP הסטנדרטי יותר.
הרצאתו של מייקל זכתה למחיאות כפיים סוערות, אך אני חושש שגם הקהל הישראלי שהקשיב לו יחזור הביתה וימשיך לעבוד על מה שמוכנים לתת לו כסף עבורו - הסבות של משחקי ארקייד לסלולר ולממיר הכבלים. אך אפשר להיות אופטימיים - השוק עדיין בחיתוליו, ותעשיית המשחקים הישראלית בקושי קמה, ואם אנשי ג`ופיטר צודקים בהערכות שלהם, מי שיצליח הוא לא זה שיפציץ אותנו בגרפיקה אלא זה שיידע למצוא צורות משחק חדשות ולא מוכרות. המשחקיות היא המפתח, אומרים האנליסטים - ואין גיימר שלא יסכים עם האמירה הזו.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3223077,00.html